Betoog: Onze ouderen, onze zorg

Nederland vergrijst. De babyboomers worden oud en de gezinnen steeds kleiner.Wie gaat er straks zorgen voor onze ouderen? Kunnen we dat zelf, of hebben we hulp nodig uit andere landen?

We worden steeds ouder in Nederland. De afgelopen vier jaar is het aantal 65+-ers toegenomen, terwijl de jongere bevolkingsgroepen in groei afnemen. De kosten voor zorg en de AOW zullen de pan uit rijzen, aldus de overheid. Zij voorziet enorme tekorten in de gezondheidszorg en de pensioenvoorzieningen. Toch is het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten, een toename van de migranten-instroom, niet de oplossing van het probleem.

De geschiedenis heeft ons al geleerd dat het importeren van arbeidskrachten op de lange termijn niet de beoogde resultaten brengt. Toch denken sommigen dat migratie dé oplossing is voor de vergrijzende bevolking. Zo stelde eurocommissaris Frattini in 2005 dat de Europese landen de vergrijzingsproblematiek moeten bestrijden met aanpassingen in hun migratiebeleid. Er moeten volgens hem arbeiders aangetrokken worden uit andere landen, om de zorg voor onze ouderen op zich te nemen.

Een dergelijk plan zal – in de huidige samenleving – niet met open armen worden ontvangen. Zoals recente verkiezingsuitslagen en peilingen laten zien, zijn veel Nederlanders de zogenaamde allochtonen liever kwijt dan rijk. Deze optie zal onvoldoende draagvlak hebben binnen de samenleving, of zorgen voor een nog hevigere polarisatie.

Wij zullen zelf voor onze senioren moeten zorgen. Het idee dat we dat niet zouden kunnen, is ook eigenlijk dwaas. Met de voorzieningen die we al hebben, en de technologische vooruitgang die we dagelijks zien, moet er toch een mouw aan te passen zijn? Wellicht moeten we eens stilstaan bij en nadenken over de normen, waarden en gebruiken die de generaties voor ons hanteerden.

Dezer dagen stoppen wij ons vol met ongezonde voedingsmiddelen, want echte voeding kan je de verwerkte producten al bijna niet meer noemen. Als we teruggaan naar een meer biologische oorsprong van ons voedsel, eten wat het seizoen biedt, zal dit de kosten voor gezondheidszorg doen verminderen. Minder suikers, minder vetten, minder bestrijdingsmiddelen, minder verwerking, het zal ons allemaal ten goede komen.

Bovendien zullen de kosten – want dat is toch onze grootste angst? – lager worden, als wij weer zelf voor onze ouder wordende ouders gaan zorgen. Niets wegstoppen in een bejaardentehuis, maar voor hun zorgen zoals zij jarenlang voor ons gezorgd hebben.

Dat is toch niet zo’n raar idee? Om zelf de zorg voor ónze ouderen op ons te nemen?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>